Onko Venäjä uhka vai mahdollisuus – vai molempia? Mitä suomalaiset todella ajattelevat Venäjästä? Miten suhtautuminen on viime vuosikymmeninä muuttunut?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohdittiin maanantaina 25. lokakuuta Kämpissä, kun East Office ja EVA järjestivät yhteisen keskustelutilaisuuden Venäjästä ja suomalaisten Venäjäsuhteesta. Aiheesta keskustelivat EVAn johtaja Emilia Kullaksen johdolla East Officen Senior Advisor Esko Aho, EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, Suomen Pietarin instituutin johtaja Sani Kontula-Webb sekä East Officen Moskovan-toimiston päällikkö Jari Jumpponen

Samassa yhteydessä julkaistiin Ilkka Haaviston kirjoittama Venäjä-aiheinen analyysi Venäjästä vieroitetut. Raportti osoittaa, että suomalaisten suhtautuminen Venäjää kohtaan on muuttunut viimeisen parin vuosikymmenen aikana yhä kielteisemmäksi. Venäjää pidetään epävakaana ja arvaamattomana, jopa sotilaallisena uhkana. Maan talouden ja demokratian tila on suomalaisten mielestä lohduton.

Suomalaista liike-elämän kannalta kiinnostavaa on tietenkin erityisesti suomalaisten suhtautuminen kauppasuhteisiin. EVAn raportti osoittaa, että vaikka suhde itänaapuriin on kiristynyt, tekee kauppa tästä poikkeuksen: jopa 43% suomalaisista katsoo, ettei kauppasuhteita Venäjään pidä heikentää talouteen liittymättömien ongelmien vuoksi. Vastaavasti vain 32 prosenttia oli vastakkaista mieltä. Kuten Ilkka Haavisto huomautti raporttia esitellessään, jo se että käsitys Venäjän tärkeydestä on ottanut vain vähän iskua vuodesta 2015 on leimaava tulos – suomalaiset pitävät hyvin laajasti Venäjää tärkeänä kauppakumppanina.

Suomalaisessa Venäjä-keskustelussa Venäjä näyttäytyy usein ennen kaikkea Putinin Venäjänä. East Office pyrkii osaltaan vaikuttamaan siihen, että keskustelu Venäjästä monipuolistuisi ja ottaisi useammin huomioon sen, että Venäjä on suuri, monikerroksinen ja moni-ilmeinen maa. Kuten Esko Aho puheenvuorossaan tiivisti, yhteistyön harjoittaminen Venäjän kanssa ei tarkoita, että Suomen pitäisi hyväksyä sen teot tai olla sille erityisen myötämielinen. Yhtä oleellista on kuitenkin huomioida, ettei Venäjän toimien arvostelu ja kriittinen suhtautuminen sen tekemisiin tarkoita sitä, että kaikesta yhteistyöstä pitäisi kieltäytyä. Tärkeä keskustelu jatkuu.


Katso koko keskustelu tallenteena ja lataa EVAn raportti täältä.